Artykuły - Varia


  • Żywienie pacjentów po operacjach bariatrycznych

    2012-12-03

    Autor: Kamila Zacharewicz,

    Otyłość oraz schorzenia z nią współistniejące stanowią poważny problem w krajach uprzemysłowionych. W przypadku nieskuteczności metod zachowawczych, w zależności od wskazań, rozpatruje się leczenie operacyjne. Chirurgia bariatryczna konsekwentnie prowadzi do zmniejszenia masy ciała, łagodzi przebieg chorób współistniejących (zwłaszcza cukrzycy typu 2) oraz obniża długoterminową śmiertelność. Trwałe efekty uzależnione są od ścisłej współpracy ze strony pacjenta, która dotyczy głównie zmiany stylu życia oraz przestrzegania zaleceń żywieniowych. Niezależnie od typu przeprowadzonego zabiegu modyfikacja sposobu żywienia polega na obniżeniu wartości energetycznej diety, zmianie objętości i konsystencji spożywanych posiłków oraz odpowiednim doborze produktów spożywczych.

    Więcej »
  • Leczenie chirurgiczne zespołu metabolicz

    2012-05-21

    Autor: Piotr Mieszczański,

    Zespół metaboliczny to współwystępowanie powiązanych ze sobą czynników sprzyjających rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym oraz cukrzycy typu 2. Podstawą przyczynowego leczenia powyższego zespołu jest redukcja masy ciała. Badania wykazują, że jak dotychczas najskuteczniejszym i najtrwalszym sposobem walki z otyłością (zwłaszcza przy BMI > 35) jest leczenie operacyjne.

    Więcej »
  • Żywienie kobiety w okresie ciąży i laktacji

    2012-05-09

    Autor: Aleksandra Kłos,

    Dieta kobiety w okresie ciąży i laktacji powinna przede wszystkim opierać się na zasadach zdrowego żywienia, które należy wprowadzać już w okresie planowania ciąży. Z jednej strony sposób żywienia musi pokrywać zapotrzebowanie kobiety na składniki odżywcze, a z drugiej strony zapewniać prawidłowy rozwój płodu, zapobiegając wadom i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych w dorosłym życiu dziecka. Zalecenia dietetyczne dla kobiet w ciąży dotyczą głównie prawidłowego przyrostu masy ciała w poszczególnych trymestrach, spożywania nieprzetworzonych i różnorodnych produktów, odpowiedniej suplementacji witamin i składników mineralnych oraz całkowitej rezygnacji ze spożywania alkoholu.

    Więcej »
    ciąża, laktacja, żywienie, dieta
  • Zespół policystycznych jajników w kontekście zespołu metabolicznego

    2012-12-03

    Autor: Krzysztof Ostaszewski,

    Zespół policystycznych jajników (PCOS, Polycystic ovary syndrome) jest uważany za jedno z  najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet i ważną przyczynę niepłodności. Z kolei elementy Zespołu Metabolicznego (Metabolic syndrome X, MBS) stanowią m.in. główne czynniki ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych i rozwoju cukrzycy typu 2, co ma bezpośredni wpływ na wzrost śmiertelności i obniżenie komfortu życia. Liczne badania potwierdzają nawet 11 krotny wzrost ryzyka rozwoju MBS u kobiet z PCOS, dlatego zasadne jest, by diagnostyka w kierunku MBS u kobiet z PCO na stałe weszła do praktyki lekarskiej.

    Więcej »
  • Patofizjologia zespołu policystycznych jajników

    2012-04-26

    Autor: Dorota Kaczmarska-Turek,

    Zespół policystycznych jajników jest zaburzeniem endokrynologicznym i metabolicznym. W ponad 70% jest przyczyną cykli bezowulacyjnych z niewielkimi krwawieniami, ograniczenia płodności i wczesnych poronień, a także hirsutyzmu i zaburzeń cyklu miesiączkowego o typie opóźnionego menarche i wtórnego braku miesiączki. Rozrost komórek podścieliska i komórek tekalnych, pogrubiała błona biaława jajnika są przyczynami nadprodukcji androgenów i bezpłodności. Rodzinne występowanie zespołu, współwystępowanie hiperinsulinizmu i insulinooporności przemawia za wielogenowym podłożem zaburzenia.

    Więcej »
  • Zaburzenia metaboliczne a żylna choroba zakrzepowo-zatorowa

    2012-01-16

    Autor: Łukasz Januszkiewicz,

    W wielu badaniach udowodniono wpływ występowania zaburzeń metabolicznych na szereg innych chorób. Ostatnie publikacje wskazują na związek żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej z cukrzycą, zespołem metabolicznym i hiperhomocystynemią. Wyniki tych badań nie są jednak jednoznaczne.

    Więcej »
  • Antykoncepcja u pacjentek z cukrzycą

    2011-10-08

    Autor: Marta Zawierta,

    Cukrzyca jest przewlekłą i postępującą chorobą. Ma wpływ na różne aspekty życia, w tym także na życie seksualne. Pacjenci chorzy na przewlekłe choroby  często mają obniżone poczucie własnej wartości - zarówno z racji tego, iż są świadomi postępującej choroby,  tego że jest ona nieuleczalna, a systematyczne wykonywanie pomiarów jest poważnym obciążeniem.

    Więcej »
    antykoncepcja, seks, cukrzyca
  • Zespół stopy cukrzycowej mieszanej

    2011-10-06

    Autor: Edyta Kaczmarska,

    Dysfunkcja stopy jest istotnym problemem w przebiegu cukrzycy typu 1 lub 2, znacznie zwiększającym śmiertelność tych pacjentów. W ciągu życia tych chorych ryzyko wystąpienia stopy cukrzycowej przekracza 25%. Podjęcie wczesnych działań prewencyjnych jak edukacja pacjentów, częste badanie stóp, identyfikacja czynników ryzyka np. uszkodzenia skóry, obecność modzeli, zaburzeń czucia, czy zapobieganie małym urazom, zalecanie noszenia wygodnego obuwia z wkładkami, powinno być rutynowo stosowane. Systematyczna ocena i badanie w kierunku neuropatii i upośledzenia ukrwienia kończyn dolnych, dokładna inspekcja stóp może znacząco obniżyć śmiertelność z powodu stopy cukrzycowej oraz ograniczyć ilość wykonywanych amputacji. [1]

    Więcej »
  • Zapotrzebowanie na energię w cukrzycy

    2011-10-06

    Autor: Marta Zawierta,

    Odpowiednia dieta jest kluczowym elementem zapobiegania i leczenia cukrzycy. Sedno diety cukrzycowej to jedzenie regularnych posiłków z umiarem, zawierających różnorodne owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Nie oznacza to zupełnej eliminacji cukru z diety chorego na cukrzycę, nadal można korzystać z małej porcji ulubionych deserów, ale kluczem do sukcesu jest umiar.

    Więcej »
    dieta, cukrzyca, żywienie
  • Dlaczego idziemy do sklepu zamiast polować na dziki? Utrwalanie żywności - repetytorium konsumenta

    2011-07-28

    Autor: ,

    W krajach rozwiniętych styl życia człowieka w XXI wieku jest pochodną rozwoju nauki. Choć na co dzień o tym nie myślimy, to nawet osoby ubogie żyją dziś bardziej komfortowo niż królowie parę wieków wcześniej. Czynnikiem, który w największym stopniu zmienił nasze życie jest dostęp do energii oraz kilka kluczowych technologii. Postęp cywilizacyjny przynosi wprawdzie zagrożenia, jednak największy sceptyk przyzna, że utrwalanie żywności to wielkie osiągnięcie myśli ludzkiej. Sprawia ono, że zamiast własnoręcznie polować na dziki, po prostu idziemy do sklepu i kupujemy interesujące nas produkty. Jak to możliwe? Jak działają najważniejsze metody utrwalania żywności? Co i jak można utrwalać? Z pewnością rzadko się nad tym zastanawialiśmy…

    Więcej »
    dieta, żywienie
« poprzednie   | 1 | 2 | 3 |  

Logowanie medi-ACCESS

Aby przeglądać ten dokument musisz być zalogowany

Rejestracja medi-ACCESS

Nie masz dostępu?

Zarejestruj się >>

Rejestracja jest bezpłatna

Regulaminy mediPORTALS.pl >>

Medi-TV

Narzędzia

Partnerzy portalu:





Skróty

  • dla Lekarzy: pzwl.pl | medidiabetolog.pl | leczenieokolooperacyjne.pl | mediginekolog.pl  | zakrzepyizatory.pl
    dla Pielęgniarek i Położnych: nursing.com.pl
    dla Pacjentów: forumzdrowia.pl | dla Studentów: medistudent.pl
  • Zobacz produkty >>
  • Reklama w portalu >>