-
Społeczne i kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych czyli… dlaczego pacjent nie realizuje naszych zaleceń?
Modyfikacje sposobu żywienia są częścią kompleksowego leczenia, a w niektórych schorzeniach jego filarem. Jednak pacjenci rzadko i z dużymi oporami realizują zalecenia żywieniowe. W znaczny...
Więcej >> -
Dlaczego idziemy do sklepu zamiast polować na dziki? Utrwalanie żywności - repetytorium konsumenta
W krajach rozwiniętych styl życia człowieka w XXI wieku jest pochodną rozwoju nauki. Choć na co dzień o tym nie myślimy, to nawet osoby ubogie żyją dziś bardziej komfortowo niż królowie p...
Więcej >> -
Zapotrzebowanie na energię w cukrzycy
Odpowiednia dieta jest kluczowym elementem zapobiegania i leczenia cukrzycy. Sedno diety cukrzycowej to jedzenie regularnych posiłków z umiarem, zawierających różnorodne owoce, warzywa i prod...
Więcej >> -
Żywienie pacjentów po operacjach bariatrycznych
Otyłość oraz schorzenia z nią współistniejące stanowią poważny problem w krajach uprzemysłowionych. W przypadku nieskuteczności metod zachowawczych, w zależności od wskazań, rozpatruje ...
Więcej >> -
Żywienie kobiety w okresie ciąży i laktacji
Dieta kobiety w okresie ciąży i laktacji powinna przede wszystkim opierać się na zasadach zdrowego żywienia, które należy wprowadzać już w okresie planowania ciąży. Z jednej strony sposó...
Więcej >> -
Cukrzyca ciężarnych okiem dietetyka
Istotnym elementem leczenia cukrzycy ciążowej jest dieta. Celem leczenia jest osiągnięcie normoglikemii oraz dostarczenie niezbędnych składników dla rozwoju płodu i odżywienia matki. Zalecan...
Więcej >> -
Dieta w zaburzeniach lipidowych
Istnieje ścisły związek pomiędzy sposobem żywienia a stężeniem lipidów we krwi. Prawidłowo skomponowana dieta może odgrywać znaczącą rolę zarówno w zapobieganiu jak i leczeniu zaburze...
Więcej >> -
Rola pacjenta w podejmowaniu decyzji terapeutycznych w cukrzycy
Jako przewlekła choroba, cukrzyca stanowi wyzwanie i dla lekarza, i dla pacjenta. Badania jasno wskazują, że najlepsze wyniki można osiągnąć poprzez dobrą komunikację personelu medycznego i ...
Więcej >> -
Dieta o niskim indeksie glikemicznym nie jest lepsza od wysokobłonnikowej w cukrzycy ciężarnych
Według australijskich naukowców dieta o niskim indeksie glikemicznym w porównaniu do klasycznej diety wysokobłonnikowej nie zwiększa efektywności terapii cukrzycy ciężarnych. Autorzy przeanal...
Więcej >> -
Zalety kryzysu ekonomicznego?
Czy kryzys ekonomiczny może mieć dobre strony? W jaki sposób wpływa na zdrowie obywateli? British Medical Journal publikuje badania profesora Manuela Franco i jego zespołu. Naukowcy analiazowali ...
Więcej >>