-
Spożycia mięsa wpływa na stężenie białka C–reaktywnego i ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
2012-05-25Wzrost spożycia przetworów mięsnych wiąże się ze wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typuj 2....
Więcej » -
Czy hipoglikemia zwiększa ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca u osób z cukrzycą typu 1?
2012-05-17Włoscy badacze nie potwierdzają zależności pomiędzy występowaniem epizodów hipoglikemii a ChNS....
Więcej » -
Statyny i metformina w prewencji raka gruczołu krokowego
2012-05-11Łączne stosowanie metforminy i statyn u mężczyzn z cukrzycą typu 2 wiąże się z silniejszym efektem ochronnym wobec rozwoju raka stercza niż monoterapia metforminą....
Więcej » -
Protekcyjne działanie sildenafilu w kardiomiopatii cukrzycowej
2012-05-05Stosowanie sildenafilu u osób z kardiomiopatią cukrzycową może poprawiać żywotność mięśnia sercowego i zapobiegać jego remodelingowi....
Więcej » -
Czy hipomagnezemia stanie się nowym markerem rozwoju schyłkowej niewydolności nerek u pacjentów z nefropatią cukrzycową?
2012-05-01...
Więcej »