Statyny zwiększają poziom glukozy we krwi
2013-08-04Źródło: Rautio N, Jokelainen J, Oksa H et al.Do statins interfere with lifestyle intervention in the prevention of diabetes in primary healthcare? One-year follow-up of the FIN-D2D project. BMJ Open 2012;2:e001472 doi:10.1136/bmjopen-2012-001472
W fińskim badaniu wykazano, że pacjenci przyjmujący statyny mieli wyższe stężenia triglicerydów i glukozy na czczo oraz wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 niż ci, którzy nie przyjmowali statyn.
Badanie trwało ponad rok i wzięło w nim udział blisko 3000 pacjentów z grupy zwiększonego ryzyka cukrzycy. Ci którzy przyjmowali statyny, już na początku badania mieli wyższe poziomy glukozy. Analiza danych na końcu badania wykazała, że wystąpił u nich wzrost glikemii na czczo o 0,08 mmol/l, podczas gdy w grupie pacjentów nie przyjmujących statyn, nie zanotowano takiego wzrostu. Różnica ta pozostała statystycznie istotna także po skorygowaniu o płeć, wiek, początkową glikemię, występowanie chorób sercowo-naczyniowych oraz użycie leków hipertensyjnych i kardiologicznych. Takie wyniki utrzymywały się mimo zmian w stylu życia. Co ciekawe, spadek stężenia triglicerydów był wyraźniej zaznaczony również w drugiej grupie (0,02 mmol/l vs 0,06 mmol/l). Dodatkowo, cukrzycę typu 2 diagnozowano częściej w grupie otrzymującej statyny (6,5% vs 7.5%), różnica nie osiągnęła jednak istotności statystycznej.
Wyniki badania sugerują, że, mimo wielu pozytywnych efektów, statyny mogą wywierać pewien niekorzystny wpływ na metabolizm glukozy.
Opracował: Maciej Gryziak