Artykuły

Aby przeglądać ten artykuł, zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się

W winie prawda, czyli różne oblicza resweratrolu

2011-07-27

Od kilkunastu lat zainteresowanie badaczy wzbudza resweratrol - polifenolowa pochodna stilbenu o charakterze silnego antyutleniacza. Resweratrol obecny jest głównie w skórkach owoców (winogron, porzeczek, morwy), a szczególnie dużo jest go w czerwonym winie. Pojawiły się nawet hipotezy, że to wysokie spożycie resweratrolu przez Francuzów, głównie w formie czerwonego wina, jest odpowiedzialne za długowieczność tej nacji (tzw. paradoks francuski). Zainteresowanie resweratrolem zapoczątkowała publikacja w Nature z 1997 roku, w której opisano  między innymi jego efekt antykancerogenny w mysim modelu nowotworzenia. Do dnia dzisiejszego brakuje jednak wiarygodnych badań na ludziach, a większość informacji pochodzi z badań na zwierzętach i testów in vitro.

Więcej »

Logowanie medi-ACCESS

Aby przeglądać ten dokument musisz być zalogowany

Rejestracja medi-ACCESS

Nie masz dostępu?

Zarejestruj się >>

Rejestracja jest bezpłatna

Regulaminy mediPORTALS.pl >>

Medi-TV

Narzędzia

Partnerzy portalu:





Skróty

  • dla Lekarzy: pzwl.pl | medidiabetolog.pl | leczenieokolooperacyjne.pl | mediginekolog.pl  | zakrzepyizatory.pl
    dla Pielęgniarek i Położnych: nursing.com.pl
    dla Pacjentów: forumzdrowia.pl | dla Studentów: medistudent.pl
  • Zobacz produkty >>
  • Reklama w portalu >>