Artykuły

Aby przeglądać ten artykuł, zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się

Dieta w zaburzeniach lipidowych

2012-08-23

Autor: Aleksandra Maksym

Istnieje ścisły związek pomiędzy sposobem żywienia a stężeniem lipidów we krwi. Prawidłowo skomponowana dieta może odgrywać znaczącą rolę zarówno w zapobieganiu jak i leczeniu zaburzeń lipidowych.

Najczęstsze zaburzenia lipidowe to: hipercholesterolemia (określana jako stężenie cholesterolu całkowitego przekraczające 190 mg/dl i cholesterolu LDL ponad 115 mg/dl), hipertriglicerydemia (definiowana jako poziom trójglicerydów powyżej 150 mg/dl) oraz zaburzenia mieszane, w których dochodzi do zachwiania poziomów wielu frakcji lipidowych we krwi. Podwyższonemu poziomowi cholesterolu całkowitego lub jego frakcji LDL towarzyszy często zbyt niskie stężenie cholesterolu HDL, który działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Najkorzystniejszą proporcją między stężeniem cholesterolu całkowitego a  stężeniem cholesterolu HDL, będącą jednym z lepszych wskaźników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, jest wartość 5,0 lub mniej.

Stężenie cholesterolu we krwi jest jednym z najsilniejszych czynników chorób sercowo-naczyniowych rozwijających się na tle miażdżycy. Wyrównanie stężenia lipidów we krwi skutecznie zmniejsza ryzyko tych chorób i jest możliwe dzięki odpowiedniej interwencji dietetycznej.

Więcej »

Logowanie medi-ACCESS

Aby przeglądać ten dokument musisz być zalogowany

Rejestracja medi-ACCESS

Nie masz dostępu?

Zarejestruj się >>

Rejestracja jest bezpłatna

Regulaminy mediPORTALS.pl >>

Medi-TV

Narzędzia

Partnerzy portalu:





Skróty

  • dla Lekarzy: pzwl.pl | medidiabetolog.pl | leczenieokolooperacyjne.pl | mediginekolog.pl  | zakrzepyizatory.pl
    dla Pielęgniarek i Położnych: nursing.com.pl
    dla Pacjentów: forumzdrowia.pl | dla Studentów: medistudent.pl
  • Zobacz produkty >>
  • Reklama w portalu >>